Przygody Mai z kuchnią włoską część 1:
Torta salata spinaci e ricotta
Pomoc merytoryczna: Ilaria - cudowna współlokatorka!
(czyli prosta i szybka potrawa o niesamowicie przyjemnym smaku)
1. Gotujemy szpinak w osolonej wodzie
(ilość początkowa 600g - bardzo tanie opakowanie, około 1 euro)
2. Szpinak odlewamy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie w celu uzyskania papki, mają to być troszkę mniejsze kawałki niż całe liście)
3. Gotowym ciastem wykładamy żaroodporne naczynie (ciasto - 1,20 euro)
4. Mieszamy szpinak z serkiem ricotta (0,90 euro) i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem zielonym (?!?!), szałwią i przekładamy farsz do nauczynia. Zapiekamy w 190 stopniach, nie ma określonego czasu - w momencie w którym ciasto robi się złotawo-brązowe, można wyciągać!
5. Gotowe! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości, pachniało tak cudownie że od razu się rzuciłam do jedzenia:)
Buon appetito!