niedziela, 25 września 2011

25.09.2011

Przygody Mai z kuchnią włoską część 1:
Torta salata spinaci e ricotta 
Pomoc merytoryczna: Ilaria - cudowna współlokatorka!

(czyli prosta i szybka potrawa o niesamowicie przyjemnym smaku)

1. Gotujemy szpinak w osolonej wodzie


(ilość początkowa 600g - bardzo tanie opakowanie, około 1 euro)

2. Szpinak odlewamy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie w celu uzyskania papki, mają to być troszkę mniejsze kawałki niż całe liście)




3. Gotowym ciastem wykładamy żaroodporne naczynie (ciasto - 1,20 euro)
4. Mieszamy szpinak z serkiem ricotta (0,90 euro) i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem zielonym (?!?!), szałwią i przekładamy farsz do nauczynia. Zapiekamy w 190 stopniach, nie ma określonego czasu - w momencie w którym ciasto robi się złotawo-brązowe, można wyciągać!

5. Gotowe! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości, pachniało tak cudownie że od razu się rzuciłam do jedzenia:)



Buon appetito!

O mnie

Moje zdjęcie
Zmieniam świat! Zaczynam od italii, niebawem opanuję całą europę:)